fbpx

‘Waar komt mijn constante gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?’

‘Waar komt mijn constante gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?’

‘Met twee broers en twee zussen ben ik opgegroeid in een groot gezin. Zij hadden allemaal één ding met elkaar gemeen: ze slaagden allemaal op het VWO, met nog allemaal mooie cijfers ook. En ik? Ik kreeg met moeite MBO-advies. Mijn ouders lieten me duidelijk weten dat ik minder goed presteerde. Tijdens familievisites maakten ze bijvoorbeeld zogenaamd grappig bedoelde opmerkingen over het feit dat ik het minst goed kon leren van de familie. Gedurende mijn schoolcarrière heb ik altijd het gevoel gehad dat ik in de schaduw leefde van mijn broers en zussen. Terwijl ik het best naar mijn zin had op mijn praktische opleiding: ik haalde goede cijfers, voelde me er als een vis in het water. Maar ik wilde mijn familie zó graag laten zien dat ik meer in me had. Nadat ik mijn MBO-opleiding had afgerond, besloot ik daarom om er nog een HBO-opleiding achteraan te volgen. Iets wat ik achteraf eigenlijk niet had moeten doen.’

 

Geveld door gebrek aan zelfvertrouwen

‘Na twee jaar bikkelen op het HBO moest ik stoppen. Ik had te weinig studiepunten behaald. Het voelde als een nederlaag en ik schaamde me kapot. Omdat ik geen student meer was, moest ik ook nog eens gaan solliciteren voor een ‘echte’ baan. Tijdens dit proces werd me pas eigenlijk echt duidelijk hoe negatief ik dacht over mezelf, en hoe groot mijn gebrek aan zelfvertrouwen was. Bij elke vacature – ook die gewoon in mijn vakgebied lagen – wist ik wel honderd redenen te noemen waarom ik niet geschikt was voor de baan. Mijn gebrek aan zelfvertrouwen dwarsboomde ook mijn sociale en mijn romantische leven. Ik dacht bijvoorbeeld: ‘Wat moeten anderen nou met mij? Met mijn MBO-opleiding ben ik maar een minkukel.’ Hierdoor had ik bij voorbaat al een 1-0 achterstand. Ik zat op zijn zachtst gezegd niet lekker in mijn vel. Bij mijn ouders durfde ik niet aan te kloppen voor de nodige praktische en mentale support. Daarom besloot ik uiteindelijk om professionele psychische hulp te gaan zoeken.’

 

Een kijkje in de praktijk

In mijn praktijk zie ik veel (jong)volwassenen die kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is iets wat zich ontwikkelt tijdens de kindertijd. Niet alleen je persoonlijkheid is belangrijk bij deze ontwikkeling, ook je sociale omgeving speelt hierbij een rol. Als je ouders hebt die jou, misschien wel onbewust, bevestigen in al je minder sterke punten en je kritiek geven, kan dat een groot effect hebben op je zelfvertrouwen. Bij veel cliënten merk ik dat zij in hun jeugd te weinig ouderlijke emotionele ondersteuning hebben gehad. Dit heet ook wel ‘vroegkinderlijke chronische traumatisering’, een nieuwere term voor wat beter bekend is als KOPP-problematiek. ‘KOPP’ staat voor ‘Kind van Ouder(s) met Psychische Problemen. Door het gebrek aan (emotionele) steun van de ouders is Sjoerd gaan internaliseren dat hij niet goed, niet slim en niet leuk genoeg is. Dit heeft, zoals blijkt uit zijn verhaal, allerlei gevolgen op zijn volwassenenleven.’

 

Soms confronterend

Vaak hebben mijn cliënten hebben last van gekwetste en onverwerkte gevoelens. Via, soms confronterende, vragen probeer ik hun bewustzijn te vergroten, en help ik hen om in veiligheid hun emoties te uiten. Dit draagt bij aan het herstellen van de effecten van hun opgelopen tekort aan (liefdevolle) aandacht. Hierbij is de aandacht niet gericht op de ouders. Het heeft geen zin om hen verwijten te maken, maar het is wel goed als de emoties eruitkomen. Dit resulteert geleidelijk in meer vertrouwen in zichzelf, waardoor gevoelens en gedrag kunnen veranderen. De therapie helpt mijn cliënten om met een meer heldere blik naar de eigen kwaliteiten te kijken. Zij ontwikkelen het gevoel dat zij de meeste taken gewoon aan kunnen, en zijn beter opgewassen tegen de hobbels die ze tegenkomen gedurende hun leven. En dat merkte ik ook bij Sjoerd. In het laatste gesprek dat ik met hem had, gaf hij aan dat hij veel inzichten heeft gekregen. Ook zijn zelfvertrouwen is zichtbaar groter geworden. Inmiddels heeft hij overigens een leuke baan op zijn niveau, een leuke relatie en een gevoel van trots en tevredenheid.

Voor jou!

Herken jij je in het verhaal van Sjoerd en kamp je ook met een gebrek aan zelfvertrouwen? Gun jezelf een leuker en lichter leven met positieve gedachten over jezelf en anderen! Als psychotherapeut help ik je daar graag bij. Voel je vrij om een vrijblijvende kennismakingsafspraak te maken.