VCT: Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering

Wat is VCT ?

VCT staat voor Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering.

Als een kind op jonge leeftijd regelmatig te maken heeft met overweldigende situaties, kan dit grote gevolgen hebben voor de rest van zijn of haar leven, ook als volwassene. Des te jonger een kind is, des te kwetsbaarder en des te meer invloed overweldigende ervaringen hebben op het zenuwstelsel en de hersenen. Omdat het dan ‘gewoon’ voelt, kan het jaren duren voordat je als persoon bewust doorkrijgt dat er ‘iets niet goed voelt’. Misschien reageer je heftig op een bepaalde situatie of op bepaald gedrag.

VCT komt vaker voor dan je zou denken. Geschat wordt dat er bijna een half miljoen volwassenen in Nederland last hebben van dit complex type trauma.

Toch was er, tot een aantal jaar geleden, weinig bekend over VCT. Hoe herken je dit? En belangrijker; wat kun je eraan doen? Inmiddels is hier gelukkig meer onderzoek naar gedaan. Ook is er in mei 2018 een brandbrief verstuurd naar de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze brief wordt nogmaals aandacht gevraagd voor dit probleem.

Welke gevolgen heeft VCT?

De gevolgen van VCT zijn net zo divers als de oorzaken en situaties die kunnen leiden tot VCT. (Lees meer over KOPP Kind problematiek). We weten inmiddels wel dat mensen met een VCT achtergrond, een hogere kans hebben op langdurige GGD trajecten en het leven vaker niet meer zien zitten. Des te belangrijker dus om VCT beter te kunnen herkennen en goed te weten welke stappen er genomen kunnen worden.

Dit was voor mij reden om de opleiding Behandelaar VCT (Vroegkinderlijke Chronische traumatisering) te volgen. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

Ervaar jij problemen?

Herken jij je in bovenstaande en wil je uitsluiten / weten of je last hebt van VCT? Neem gerust contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden.