fbpx

Persoonlijke achtergrond

SypkeVan pijn naar kracht en van overleven naar leven zijn belangrijke thema’s in mijn eigen leven en in mijn praktijk. Ik heb zelf ondervonden hoe helend het is om ‘oude’ pijnlijke gevoelens weer in het bewustzijn toe te laten en rustig en veilig opnieuw te doorleven.

 

De kracht die daardoor ontstaat, is van onschatbare waarde. Mensen komen erdoor in posities die ze voorheen voor onmogelijk hielden. Ze zijn niet langer slachtoffer van hun eigen herinneringen en reacties maar nemen weer regie over hun leven. Soms met een reusachtige sprong, vaker met kleine stapjes.

Gezin en opvoeding
In het gezin waarin ik ben opgegroeid, bepaalden de (psychiatrische) problemen van mijn moeder de dagelijkse sfeer in huis. Dit was voor mij normaal. Ik weet niet anders dan dat mijn moeder al vanaf jonge leeftijd hiermee bekend was. Mijn leven is hier voor een belangrijk deel door beïnvloed. Achteraf beschouw ik deze situatie als de ‘trigger’ om voor een beroep als hulpverlener te kiezen. Wanneer ik mijn leven vergelijk met een moestuin, bleken de ‘shit’-gevoelservaringen uiteindelijk waardevolle en groeizame elementen (humus) te bevatten. Maar het verwerken en verteren was een moeilijk proces waarbij ik hulp nodig had.

Doorleven
Als jongvolwassene werd ik me meer en meer bewust van mijn jeugdervaringen en de daaraan gekoppelde nare gevoelens. Ik kreeg er in toenemende mate last van en heb op allerlei manieren geprobeerd ze onder controle te krijgen. Ik heb gefeest, gerationaliseerd, gepiekerd, gebeden en me verzet. Niets hielp en ik voelde me steeds ongelukkiger en ‘dolender’. Ik koos ervoor om in therapie te gaan. De oplossing bleek te liggen in het opnieuw toelaten en doorleven van mijn kind-gevoelservaringen; in therapie en in mijn opleiding. Hierdoor ontdekte ik welke kracht ik ook uit mijn pijn kon halen.

Bestaansleegte
Ik ben gaan beseffen dat mijn opvoedingsachtergrond me juist in staat heeft gesteld ervaring op te doen met het leren verwerken van psychosociale problemen. Mijn bekendheid met de intense gevoelens van bestaansleegte vormen nu mijn inspiratiebron en drijfveer in het begeleiden van diepgaande helingsprocessen.

 

Afspraak maken?