fbpx

‘Mijn negatieve zelfbeeld beïnvloedt mijn leven’

‘Mijn negatieve zelfbeeld beïnvloedt mijn leven’

Liz (34): ‘Toen ik een paar jaar geleden dertig werd, had ik het idee dat ik alles voor elkaar had. Ik had een superleuke baan in een bibliotheek met fijne collega’s. Daarnaast heb ik een fijne vriendengroep en ben ik heel gelukkig met mijn vriendin. Soms voelde het allemaal bijna te mooi om waar te zijn. Ik wist namelijk uit ervaring dat het ook anders kan: mijn ouders gingen na een vechtscheiding uit elkaar en na die tijd ben ik bij mijn moeder gaan wonen die last had van depressieve gevoelens.’

 

Zo min mogelijk denken aan vroeger

‘Daarbij kwam ik op de middelbare school uit de kast. Voor mij een opluchting, voor een groepje anderen reden om mij te gaan pesten. Nadat deze pesterijen uit de hand liepen, ben ik overgeplaatst naar een andere school. Dat bleek een gouden zet, want op de nieuwe school sloot ik al snel vriendschappen voor het leven. De mensen die ik daar ontmoette, behoren nog altijd tot mijn dierbaarste vrienden. En hoewel ik nog steeds verlegen en diep onzeker was, ging het sindsdien bergopwaarts met me en probeerde ik vooral zo min mogelijk te denken aan vroeger.’

 

Sluimerende angst

‘Niet lang na die dertigste verjaardag kreeg ik een ontzettend leuk project onder mijn hoede. Om meer jongeren te trekken zouden we een jaar lang workshops met schrijvers, rappers, dichters enzovoorts organiseren. Een prachtige uitdaging waar ik trots en enthousiast over zou moeten zijn. Maar in plaats daarvan voelde ik vooral mijn onvermogen. Het was een gevoel dat altijd al onder al mijn werkzaamheden sluimerde, maar nu ik eindverantwoordelijk was pas echt de kop opstak. Alles in mij zei dat het mis zou gaan, dat ik het toch niet zou kunnen. Wie dacht ik wel dat ik was, dat er echt mensen met mij zouden willen samenwerken?’

 

Periode van paniek

‘Tijdens mijn studie had ik al eens een periode paniekaanvallen gehad. Tijdens tentamenperiodes voelde ik me zo gestrest en onzeker dat ik mezelf extreem op de rek zette. Mijn vriendin had me door die periodes heen gesleept en toen ik aan het werk ging hoopte ik dat het voorbij zou zijn. Dat was een tijdje zo, maar toch was mijn onzekerheid nooit ver weg. Bij alles wat ik deed knaagde er een gevoel van diep wantrouwen. Zou niet iedereen erachter komen dat ik eigenlijk niets waard was en niets kon? Deze gedachten putten me uit en belemmerden de spontane contacten met collega’s. Toen ik tijdens het project ‘s avonds huilend en paniekerig thuis kwam, ben ik op aandringen van mijn vriendin hulp gaan zoeken.’

 

Zien wie ik ben

‘Bij Sypke Visser heb ik geleerd echt naar mezelf te kijken in het licht van alles wat me in het verleden is overkomen. Mijn negatieve zelfbeeld begon uit schuldgevoel over mijn ouders’ scheiding. Ik dacht als kind dat ik de veroorzaker was voor hun ruzies. En toen mijn moeder depressief werd, had ik het gevoel dat als ik écht een lief kind was, zij wel vrolijker zou zijn. Natuurlijk bevestigde het pesten die negatieve gedachten alleen maar. De realisatie dat mijn gevoelens voortkwamen uit onverwerkte gebeurtenissen was heel verhelderend. Ik keek naar mezelf vanuit de ogen van dat kind dat niet begreep waarom haar ouders zich zo gedroegen, vanuit het meisje dat zich niet geliefd voelde. Maar nu probeer ik, langzaam maar zeker, mezelf te zien voor wat ik ben. Een intelligente jonge vrouw met mensen om zich heen die van haar houden. Zodat ook ík van die vrouw ga houden.’

 

Een steen in een vijver

Sypke Visser, therapeut bij Praktijk voor Integratieve Psychotherapie: ‘Psychosociale problemen kunnen zeer ingrijpende gevolgen hebben. Zie het als een steen in een vijver. Door een situatie ontstaat er een gevoel, dat gevoel blijft sluimeren waardoor je je ook thuis anders gaat gedragen en mogelijk mensen van je afduwt. De mensen om je heen voelen dit aan en er ontstaat een kettingreactie. Graag verken ik met je wat er aan de hand is, ondersteun ik je bij het helen van (diepgaande) emotionele problemen en help ik je situaties anders te benaderen en te beleven, zodat er een betere balans ontstaat in je gevoelsleven.’

 

Een gesprek

Herken jij je in dit verhaal? Dan kan het prettig zijn om eens van gedachten te wisselen. Graag ontvang ik je in mijn praktijk: Praktijk voor Integratieve Psychotherapie Sypke Visser. Want door samen in gesprek te gaan wil ik jou helpen om te leren herkennen wanneer je reacties vertoont die te maken hebben met het verleden. Zo kun je de pijn uit het verleden een plek geven en zo mogelijk verwerken. Als ervaringsdeskundige ken ik het gevoel en ken ik de stappen die nodig zijn in dit herstelproces.