fbpx

‘Ik word regelmatig overvallen door onbestemde gevoelens’

‘Ik word regelmatig overvallen door onbestemde gevoelens’

Remi (45) ‘Ik ben altijd van het slag ‘harde werker’ geweest. Na mijn hbo ben ik doorgegaan met studeren. Daarna vond ik snel een baan in de ICT. Samen met mijn partner vond ik een appartement, die we helemaal hebben opgeknapt. We kregen onze zoon, en zijn we weer verhuisd om meer ruimte te krijgen. Van de buitenkant lijkt het alsof alles op een rij is. Maar vanbinnen voel ik me soms leeg.’

 

Ik voel me onbestemd

‘Daar voel ik me vreselijk schuldig over. Ik zou zo dankbaar moeten zijn, ik heb toch alles wat iemand zich kan wensen? Ik heb een lieve partner, een gezonde zoon, een dak boven mijn hoofd en een baan om het allemaal te kunnen betalen. Maar vanbinnen voel ik me onbestemd. Alsof ik er niet helemaal van kan of mag genieten. Het is steeds weer een gevecht tussen die leegte en de schuldgevoelens daarover en het brandt me op.’

 

De rol van het verleden

‘Toen ik het aankaartte bij mijn partner, was ze in eerste instantie opgelucht. Ze had al langer gemerkt dat er iets speelde, maar aangezien ik haar vragen altijd ontweek, wist ze niet wat. Natuurlijk weet zij uit wat voor nest ik kom. Ze opperde of ik eraan gedacht had dat mijn verleden er iets mee te maken zou kunnen hebben. Dat had ik niet, maar bepaalde dingen vielen daarna wel op hun plek.’

 

Gezinssituatie

‘Het gezin waaruit ik kom had het niet erg breed. Mijn vader was weinig aanwezig, en ik herinner me hem voornamelijk als afstandelijke man. Na zijn overlijden stond mijn moeder er alleen voor. En hoewel ze het beste wilde voor ons, kregen we al vroeg ingepeperd dat alles wat we deden, van nut moest zijn. Als we vooruit wilden komen in het leven, konden we daar maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Die overtuiging schuilt achter alles wat ik doe. Een hobby? Spendeer ik alleen tijd aan als het iets oplevert voor mijn werk of mijn huis. Een boek lezen? Alleen wanneer ik er iets van leer.’

 

Leven in plaats van overleven

‘Achteraf geen wonder dat ik me leeg en moe voelde. Ik stond altijd aan, altijd bezig met vooruit gaan en nooit eens stilstaan. Op momenten waarop dat werd afgedwongen, zoals rond kerst of met vakantie, voelde ik me ongemakkelijk en wist ik niet wat ik met die momenten aan moest. Ik realiseer me dat nu, maar dat heeft wel even geduurd. Want pas na meerdere gesprekken met Sypke Visser, pyschotherapeut, heb ik ingezien hoe het zat. Ik vond mezelf alleen waardevol wanneer ik vooruit ging. Dat is niet wat ik míjn zoon wil leren, en gelukkig hoeft dat ook niet. Sindsdien heb ik langzaam maar zeker stappen kunnen zetten naar leven, en niet alleen overleven.’

 

Verwerken

Ik werk vanuit mijn Praktijk voor Integratieve Psychotherapie met mensen die met psychosociale klachten kampen. Vaak hebben gebeurtenissen van eerder een grote invloed op het handelen later in je leven. Om daar op adequate wijze mee om te gaan, helpt het deze gebeurtenissen te verwerken. Sypke: ‘Om dat te doen, ondersteun ik je bij het toelaten van de pijn die een herinnering oproept. Samen onderzoeken we stap voor stap naar de negatieve patronen, om die te leren begrijpen, integreren en vervangen. Zo help ik je van je pijn je kracht te maken.’

 

Voor jou!

Herken jij je in het verhaal van Remi en kamp je ook met onbestemde gevoelens die steeds weer de kop opsteken? Gun jezelf een leuker en lichter leven met positieve gedachten over jezelf en anderen! Als therapeut begeleid ik je daar graag in. Voel je vrij om een vrijblijvende kennismakingsafspraak te maken.