fbpx

‘Ik voel me regelmatig overspannen, gestrest en opgebrand’

‘Ik voel me regelmatig overspannen, gestrest en opgebrand’

Petra (47) vertelt: ‘Ik heb altijd werken voorop gesteld. Dat is wat ik van huis uit in mijn jeugd heb meegekregen: je moet hard werken, stil zitten kan wanneer je oud bent. En die les is heel nuttig, want ik heb een mooie leidinggevende positie in het onderwijs, en mijn huis en gezin lopen op rolletjes doordat ik nooit stilzit. Ik dacht dat dat me rust gaf, want ik wist precies waar ik op welk moment moest zijn, en hoefde me nooit te vervelen. Maar het bleek niet waar, ik was bekaf.’

 

Opgebrand

‘Op een gegeven moment begon het ermee dat ik ‘s ochtends de snoozeknop op de wekker ging indrukken. Waar ik normaal gesproken meteen uit bed sprong, bleef ik nu een half uur liggen. Dan moest ik daarna haasten en vliegen en voordat ik op mijn werk aankwam, was ik alweer doodmoe en energieloos. En normaal kreeg ik er energie van om met collega’s te praten en lekker bezig te zijn, maar ik voelde me totaal leeg. Op. Als het vlammetje aan het laatste stukje lont van een waxinelichtje. Misschien is dat wel waar het woord ‘opgebrand’ vandaan komt.’

 

Een sneltrein

Het leven is de afgelopen decennia enorm veranderd. Op diverse vlakken is er belangrijke vooruitgang geboekt. De medische wetenschap is daar een prachtig voorbeeld van. Maar het dagelijks leven lijkt er niet eenvoudiger op geworden. Waar voor onze voorouders alles duidelijk en overzichtelijk was, is tegenwoordig the sky the limit. We leven in een 24-uursmaatschappij waarin alles snel moet. Het leven is soms net een sneltrein waaruit je niet kunt ontsnappen. Je moet altijd ‘aan’ staan. En dat levert de nodige stress op.

 

Elke dag zit vol prikkels

Je bent partner, moeder, dochter, zus, vriendin en werknemer. Je holt de hele dag door om al die rollen naar behoren te vervullen. ‘s Avonds is er geen tijd om even bij te komen van die dagelijkse ratrace, want je moet een workshop volgen, naar een vergadering of leren voor de studie die je voor je werk moet volgen. Ondertussen moet je ook nog reageren op appjes of berichtjes op social media. Geen wonder dat je ‘s avonds doodmoe je bed in rolt. Je vraagt je steeds vaker af waarom je ‘s morgens helemaal niet uitgerust bent wanneer je wakker wordt. Sterker nog, het lijkt wel of je steeds vermoeider raakt! Je voelt je gestrest en uitgeblust.

 

Echt in de spiegel kijken

Petra: ‘ Duizeligheid, hartkloppingen en slaapgebrek hadden me niet doen stoppen met werken. Het was toen mijn zoon aangaf dat ik er vermoeid en grauw uitzag, dat ik voor het eerst in jaren pas echt in de spiegel keek. Toen ik me realiseerde hoe weinig ik voorheen luisterde naar mijn gevoel en mijn lichaam, besloot ik dat ik op deze manier niet verder wilde. Ik begon me af te vragen waar mijn wens vandaan kwam om altijd maar door te blijven hollen. Was dat iets wat ik mezelf wilde vragen? Dat was het moment dat ik hulp zocht bij Sypke Visser.’

Een duurzaam herstel

‘Toen ik bij Sypke kwam, was zijn advies me eerst te focussen op het beter maken van mijn lichaam. Ik kon wel huilen, zo verdrietig voelde ik me over dat ik zo’n roofbouw had gepleegd op mijn vroegere gezonde lichaam. Maar ook snakte ik naar een nieuw begin, en dat kreeg ik. Door middel van CSR-therapie werkten we aan mijn lichamelijke herstel, maar vooral ook aan mijn mentale uitputting. Niet alleen door het verleden een plek te geven, maar vooral ook door te leren hoe ik duurzaam om kan gaan met lichaam en geest.’

 

Herkenbaar? Zoek hulp!

Is het bovenstaande (een beetje te) herkenbaar voor je? Dan is het fijn om eens samen van gedachten te wisselen. Graag ontvang ik je in mijn pand aan de Vismarkt in het hartje van de Groningse binnenstad. Chronische overbelasting door werkstress is een veel voorkomend en vaak onderschat probleem in onze maatschappij. Uit onderzoek is bekend hoe belangrijk het is om aandacht te geven aan de psychische klachten én de fysieke gevolgen daarvan. De behandeling van beide aspecten helpen je om een rustiger, veiliger én gelukkiger te leiden. Een leven waar jij met plezier en kracht zélf de regie over voert, en hier ook de zin van inziet!