fbpx

EMDR

EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een kortdurende, effectieve en intensieve behandelmethode om akelige ervaringen te verwerken. Inmiddels is bekend dat EMDR ook uitstekend helpt bij het oplossen van angsten en fobieën.

Hoe werkt het?
U roept een sterk emotioneel geladen beeld op, simpelweg door te denken aan waar u bang voor bent of waar u last van hebt. Terwijl u dat doet, laat de EMDR-therapeut u afwisselend van links naar rechts kijken, of links en rechts geluiden horen. Door beide hersenhelften afwisselend te activeren, terwijl u uw aandacht richt op uw (angst)beeld, vindt er verwerking plaats. Concreet betekent dit dat de emotionele lading afneemt en verdwijnt. Het nare gevoel is blijvend weg.

Bij complex en vroegkinderlijk trauma
Als er sprake is van complexe traumatisering en/of deze is ontstaan in relatie met hechtingspersonen, dient eerst toegewerkt te worden naar het ‘stabiliseren van het zelfgevoel’. Eerst is het nodig om een voldoende basis aan veiligheid in jezelf te voelen. De toepassing van emdr wordt hier op afgestemd.