fbpx

Van overleven naar leven

vanoverlevennaarlevenHet is mijn overtuiging dat herstellen en echt helen van een diepgaande pijnlijke ervaring of trauma, pas mogelijk is als u uw primaire reactie(s) weer los durft te laten.

 

Stel, u heeft een acht jaar geleden gewelddadige roofoverval in een bank meegemaakt waarbij er op meerdere personeelsleden en bezoekers is geschoten. U verkeerde in doodsangst. Uw reactie was u klein en onzichtbaar maken en hopen dat u niets zou overkomen. Een vrouw met een kinderwagen die vóór u in de rij stond, is voor uw ogen neergeschoten omdat ze hysterisch bleef huilen en weigerde stil te blijven staan. Uw ‘overlevingsstrategie’ in deze situatie heeft uw leven gered, is uw stellige overtuiging.

Op uw werk heeft u sinds een half jaar een nieuwe chef; een prestatiegerichte manager die bij voorkeur in de gebiedende wijs duidelijk maakt wat hij van u verlangt, en van u hetzelfde verwacht. U durft dit niet en heeft de neiging zijn ‘bevelen’ snel en zonder commentaar uit te voeren. U voelt zich op een onaangename manier onder druk staan en verliest het plezier in uw werk. U ontloopt uw manager en onttrekt zich zoveel als mogelijk aan zijn directe invloed. Aan het eind van het jaar krijgt u een matige beoordeling en een waarschuwing dat hij volgend jaar ‘meer van u verwacht’.

Wat is er aan de hand? Uw reactie – wegduiken, niet lastig zijn en meewerken – die in de bank nog zo adequaat was, brengt u acht jaar later in grote problemen. U zult een andere reactie moeten vertonen als u deze situatie – die weliswaar vergelijkbare gevoelens bij u oproept, maar écht anders is – ook wilt bemeesteren. Het gedrag dat u ooit hielp, schaadt u nu.

Van pijn naar kracht
Ik kan u zorgzaam en respectvol begeleiden bij het vinden van bij uw innerlijk passende antwoorden. Dit doe ik door u te helpen bij het verwerken van uw pijnlijke ervaring of trauma. Ik ondersteun u bij het toelaten van de pijn die de herinnering oproept. Door samen – stap voor stap – uw ‘oude’ patronen op te sporen en op te ruimen, help ik u van uw pijn uw kracht te maken.

Heel worden
De essentie van diepgaande heling, oftewel heel worden, is in mijn ogen: van zichzelf weer één geheel maken door alle (pijnlijke) delen die er (een tijd) niet bij mochten zijn, weer te verenigen met de rest. Dit gebeurt door gevoelens van pijn, eenzaamheid, geweld, hulpeloosheid en vernedering in het bewustzijn toe te laten en vanuit het heden rustig en veilig te doorleven. Van overleven naar leven.

 

Afspraak maken?