fbpx

De impact van ingrijpende jeugdervaringen

De impact van ingrijpende jeugdervaringen

Stel je voor: je bevindt je op een onbewoond eiland. Jij staat voor de taak om het eten van vandaag bij elkaar te jagen. Net op het moment dat je bukt om een vrucht van de grond op te rapen, sta je ineens oog in oog met een grommende jaguar. Dankzij het ‘vecht-vlucht-bevries’-mechanisme maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan, waardoor je razendsnel (en hopelijk op tijd) kunt wegrennen. In dit voorbeeld is de reactie van je lichaam op een stressreactie functioneel. Maar wat nou als het net lijkt alsof je elke dag moet wegrennen voor een grommende jaguar?

 

Opgroeien in stress

Deze situatie gaat op voor mensen die in jeugd zijn blootgesteld aan ‘ACE’s’: Adverse Childhood Experiences. Dit zijn traumatische, ingrijpende ervaringen die een negatieve impact hebben op je gezondheid en het gedrag. Stel je voor: je groeit op in een gezin waarin (één van) je ouders drinken of drugs gebruiken. Door de financiële problemen is er niet altijd voedzaam en warm eten op tafel, en heb je regelmatig kleding aan waar vlekken of gaten in zitten. Door hun problemen hebben je ouders niet genoeg oog voor jou. En als ze je wel zien, dan is er een grote kans dat ze je uitschelden of slaan. Regelmatig lig je wakker in bed door het geschreeuw dat van beneden klinkt. Je raakt eraan gewend dat je de warme aandacht waarnaar je verlangt niet krijgt, en dat je bang bent. Voor jou is het elke dag alsof je moet rennen voor een jaguar. Het lijkt nu alsof je je elke keer wel weet te redden (al dan niet door te rennen, vluchten of bevriezen). Maar de echte gevolgen van zo lang verkeren in een stressvolle omgeving, zijn pas op latere leeftijd te zien. Gevolgen die je je hele leven bij je zal dragen.

 

Ver-van-mijn-bed-show?

Na het lezen van het bovenstaande voorbeeld waarin er meerdere ingrijpende ervaringen werden belicht, denk je misschien dat ACE’s een ‘ver-van-mijn-bed-show’ zijn. Maar uit een Engels onderzoek bleek dat de helft van de 17.500 ondervraagden één ACE kon aanvinken. En 1 op de 10 mensen had er 2 tot 4 meegemaakt. Tot de ACES behoren de volgende ingrijpende en traumatische ervaringen:

  • fysiek, emotioneel of seksueel misbruik
  • fysieke of emotionele verwaarlozing
  • een ouder met een mentale ziekte of verslaving
  • het worden opgesloten door je ouders
  • huiselijk geweld
  • een scheiding van je ouders

 

Misschien herken ze het ook?

Hoe meer van deze ‘ACES’ je hebt meegemaakt, hoe groter de kans op negatieve gevolgen. En die negatieve gevolgen zijn niet mals. Kinderen die opgroeien in een stressvolle omgeving, hebben namelijk een hogere kans op het ontwikkelen van hartziekten, diabetes en kanker op latere leeftijd. Eenmaal volwassen kan het zijn dat je (redelijk) gezond bent, maar dat je emotionele problemen hebt. Je hebt bijvoorbeeld veel te maken met stress, het gaat niet lekker op je werk of in je relatie, of je hebt last van oude herinneringen. Gelukkig kan het anders. Echt! Over je ACES nadenken kan confronterend zijn. Maar hoe meer je weet over (jouw) ACES, hoe beter je jezelf kunt helpen én anderen die ermee zijn opgegroeid.

 

Hulp

Vanuit mijn eigen ervaring met deze problematiek help ik nu anderen, en wel via de weg van het ervaren. Ik stel dan vragen als ‘Zijn er delen in je gevoelsleven die je liever uit de weg gaat? of ‘Hoe voel je je letterlijk in je vel zitten?’ Mensen die ACE’s hebben meegemaakt hebben last van gekwetste gevoelens. Vaak betreft het niet geuite boosheid of verdriet. Het is dan belangrijk om in veiligheid dit te leren uiten en het bewustzijn daarover te vergroten. Dat kan best confronterend zijn. Maar het leidt wel tot meer vertrouwen in zichzelf, waardoor gevoelens en gedrag kunnen veranderen. Ik volg de ervaring van de individuele cliënt en werk integratief, dat wil zeggen; niet met een vaste methode. Als de cliënt op een positieve manier naar zichzelf als kind kan gaan kijken en er vriendelijk voor leert zijn kan die in het vervolg vrijer leven!

Voor jou!

Herken je jezelf in de ACE-problematiek, of zit je om andere redenen niet lekker in je vel? Misschien kan ik je helpen om weer de regie over je leven terug te krijgen. Opdat je beter in je vel komt te zitten, en positiever en vrijer in het leven kunt komen te staan. Ben je benieuwd of ik ook iets voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking en eerste verkenning. Ik ben er voor iedereen in Noord-Nederland met psychosociale problemen en problemen die (mogelijk) te maken hebben met (werk)stress. Het kan anders. Echt!