fbpx

Burn-out: dé valkuil voor KOPP-kinderen

Burn-out: dé valkuil voor KOPP-kinderen

Wanneer je de radio in je auto aan laat staan terwijl je niet rijdt, gaat hij op den duur uit. Het vervelende is dan, dat niet alleen je radio het niet meer doet, maar ook je auto krijg je niet meer aan de praat. Dat komt omdat de accu leeg is. De radio heeft alle power eruit gehaald, zonder de accu de gelegenheid te geven weer op te laden, zoals tijdens het rijden gebeurd is. In feite is dat precies wat er bij een burn-out gebeurt: je lichaam is opgebrand. Als KOPP-kind loop je extra risico om in de valkuil te belanden.

 

Langdurige stress

Voordat er een burn-out ontstaat, is er al langere tijd sprake van langdurige stress. Nu is stress op zich een heel nuttig gegeven. Eeuwen geleden, kon dat je leven redden wanneer je plotseling oog in oog met een sabeltandtijger kwam te staan. Het stresshormoon wat op dat moment vrij kwam, zorgde ervoor dat je spieren zich spanden en de je bloeddruk en hartslag omhoog gingen. Daardoor kon je snel reageren door te vechten of te vluchten. Zodra je in veiligheid was, kon je lichaam weer herstellen.

 

Overlevingsstrategie

KOPP-kinderen zijn opgegroeid in een gezin waarvan minimaal één ouder met psychische problemen kampte. Veel van deze kinderen leerden al vroeg om voor deze ouder te zorgen. Eigenlijk werd de situatie omgedraaid: er was geen veilige situatie voor het kind, maar het kind nam de verantwoordelijkheid voor de ouder op zich. Het nemen van de verantwoordelijkheid werd als het ware een overlevingsstrategie.

 

Altijd onder spanning

Het al op jonge leeftijd zorgen voor een volwassene brengt wel veel stress met zich mee. Zeker wanneer die volwassene niet evenwichtig is en je soms slaat of uitscheldt. Op school zie je het verschil tussen jezelf en de klasgenootjes. Dus probeer je je thuissituatie zo goed mogelijk te verbergen. Altijd sta je onder spanning. Op school houd je de schijn op dat het thuis prima gaat, en thuis sta je onder druk omdat je het daar nooit goed genoeg lijkt te doen.

 

Veel verantwoordelijkheid

Omdat je al zo jong hebt geleerd om te zorgen en een hoge mate voor verantwoordelijkheid ontwikkelt, is de kans groot dat dit je op een gegeven moment opbreekt. Je hebt altijd het gevoel dat je tekortschiet. Daardoor raakt je accu langzaam maar zeker leeg, zonder dat deze de kans krijgt zich weer op te laden.

 

Ervaringsdeskundige

Als ervaringsdeskundige weet ik goed hoe je je voelt, maar ik heb ook geleerd ermee om te gaan. Ik heb geleerd om te leren léven in plaats van overleven en daar kan ik jou ook bij helpen. Je bent in eerste instantie verantwoordelijk voor je eigen welzijn, en dat heb je te lang genegeerd. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je niet continu voor die ander kunt zorgen. Langzaam maar zeker zul je beseffen dat ook jij belangrijk bent. Dat ook jij de tijd en ruimte mag krijgen om die accu weer op te laden.

 

Laat me je helpen

Samen geven we jouw jeugdervaringen een nieuwe betekenis en plaatsen we ze in een nieuwe context. Neem de regie over je leven in eigen handen. Laat je pijn in kracht veranderen. Daar wil ik je graag bij helpen.